
Woda, której używamy do przygotowywania potraw ma duże znaczenie. Woda filtrowana poprawia smak i jakość posiłków. Podczas gdy kranówka ma zapach i smak chloru woda filtrowana jest bardziej miękka i pozbawiona związków chloru. Dlatego kucharze na całym świecie korzystają z filtrów do wody!
Do gotowania możemy używać kranówki. Ma ona dobrą jakość, możemy pić ją nawet bez przegotowania. Woda kranowa wolna jest też od bakterii i zanieczyszczeń. Co więcej, wysoka temperatura, którą uzyskuje w trakcie gotowania zabija mikroorganizmy, które mogą się w niej znaleźć. Kranówka jest bezpieczna i zdatna do picia pod kątem mikrobiologicznym i chemicznym. Ma jednak charakterystyczny i dla wielu osób nieprzyjemny zapach i smak, za który odpowiada obecny w wodzie wodociągowej chlor. Chlor dodawany do wody zapobiega zanieczyszczeniom biologicznym i rozwojowi bakterii, przekłada się jednak na smak i jakość dania.
Smaczne gotowanie. Woda filtrowana to podstawa!
Filtrowanie wody poprawia smak kranówki i potraw. Nie bez powodu kucharze i restauratorzy w wielu miejscach świata do gotowania wykorzystują właśnie wodę filtrowaną. Często też podaje się ją klientom za darmo w restauracjach i używa w trakcie eksploatacji sprzętów kuchennych. Woda filtrowana jest bardziej delikatna i miękka niż kranowa. Pozwala więc także chronić sprzęty AGD przed kamieniem.
Przeprowadzone testy wykazały, że potrawy przygotowane na bazie wody filtrowanej mają lepszy smak i zapach. Co ciekawe, testy wykazały, że wyglądają też… bardziej apetycznie. Obserwacja ta odnosiła się głównie do warzyw, makaronu i ryżu.
Wodę możemy filtrować za pomocą poręcznych dzbanków z filtrem. Dostępne są w różnych pojemnościach, kolorach, a nawet wykonane ze szkła. Duży wybór dzbanków z filtrem znajdziesz na blogu o zdrowych nawykach. Wygodne w użyciu są także filtry przepływowe. Filtrowaną wodę możemy dzięki nim czerpać prosto z kranu.
Woda mineralna nie do gotowania!
Woda mineralna może być spożywana tylko na zimno. Nie nadaje się do gotowania. Podczas obróbki termicznej wytrącają się z niej sole mineralne, które wówczas nie są przyswajane przez organizm. Nie należy też gotować wód wysoko zmineralizowanych i leczniczych. Przeznaczone są one wyłącznie do bezpośredniego spożycia i właśnie w takiej formie są bezpieczne.
You may also like
Najnowsze artykuły
- Koszty wirtualnego biura w Polsce: porównanie ofert w największych miastach
- Wirtualne biuro dla przedsiębiorców zagranicznych – jak ułatwia prowadzenie firmy w Polsce
- Czy można zarejestrować działalność pod adresem wirtualnego biura?
- Ogrzewanie podłogowe czy tradycyjne grzejniki – które rozwiązanie wybrać?
- Restrukturyzacja firmy krok po kroku od analizy sytuacji do wdrożenia zmian
Najnowsze komentarze
Nasz portal
Nasz portal to idealne miejsce dla osób ciekawych świata. Znajdziesz u nas najnowsze ciekawostki z różnych dziedzin życia, poradniki i artykuły na temat zdrowia, nauki, kultury, biznesu i wielu innych. Przygotowujemy dla Ciebie wartościowe informacje, które poszerzą Twoją wiedzę i zainspirują do dalszych poszukiwań. Dołącz do naszej społeczności i odkryj fascynujący świat wiedzy razem z nami!
Kategorie
- Biznes i finanse
- Budownictwo i architektura
- Dom i ogród
- Dzieci i rodzina
- Edukacja i nauka
- Elektronika i Internet
- Fauna i flora
- Inne
- Kulinaria
- Marketing i reklama
- Medycyna i zdrowie
- Moda i uroda
- Motoryzacja i transport
- Nieruchomości
- Prawo
- Rozrywka
- Ślub, wesele, uroczystości
- Sport i rekreacja
- Technologia
- Turystyka i wypoczynek
Dodaj komentarz