Gotowanie na bazie wody filtrowanej poprawia smak potraw

Woda, której używamy do przygotowywania potraw ma duże znaczenie. Woda filtrowana poprawia smak i jakość posiłków. Podczas gdy kranówka ma zapach i smak chloru woda filtrowana jest bardziej miękka i pozbawiona związków chloru. Dlatego kucharze na całym świecie korzystają z filtrów do wody!

Do gotowania możemy używać kranówki. Ma ona dobrą jakość, możemy pić ją nawet bez przegotowania. Woda kranowa wolna jest też od bakterii i zanieczyszczeń. Co więcej, wysoka temperatura, którą uzyskuje w trakcie gotowania zabija mikroorganizmy, które mogą się w niej znaleźć. Kranówka jest bezpieczna i zdatna do picia pod kątem mikrobiologicznym i chemicznym. Ma jednak charakterystyczny i dla wielu osób nieprzyjemny zapach i smak, za który odpowiada obecny w wodzie wodociągowej chlor. Chlor dodawany do wody zapobiega zanieczyszczeniom biologicznym i rozwojowi bakterii, przekłada się jednak na smak i jakość dania.

Smaczne gotowanie. Woda filtrowana to podstawa!

Filtrowanie wody poprawia smak kranówki i potraw. Nie bez powodu kucharze i restauratorzy w wielu miejscach świata do gotowania wykorzystują właśnie wodę filtrowaną. Często też podaje się ją klientom za darmo w restauracjach i używa w trakcie eksploatacji sprzętów kuchennych. Woda filtrowana jest bardziej delikatna i miękka niż kranowa. Pozwala więc także chronić sprzęty AGD przed kamieniem.

Przeprowadzone testy wykazały, że potrawy przygotowane na bazie wody filtrowanej mają lepszy smak i zapach. Co ciekawe, testy wykazały, że wyglądają też… bardziej apetycznie. Obserwacja ta odnosiła się głównie do warzyw, makaronu i ryżu.

Wodę możemy filtrować za pomocą poręcznych dzbanków z filtrem. Dostępne są w różnych pojemnościach, kolorach, a nawet wykonane ze szkła. Duży wybór dzbanków z filtrem znajdziesz na blogu o zdrowych nawykach. Wygodne w użyciu są także filtry przepływowe. Filtrowaną wodę możemy dzięki nim czerpać prosto z kranu.

Woda mineralna nie do gotowania!

Woda mineralna może być spożywana tylko na zimno. Nie nadaje się do gotowania. Podczas obróbki termicznej wytrącają się z niej sole mineralne, które wówczas nie są przyswajane przez organizm. Nie należy też gotować wód wysoko zmineralizowanych i leczniczych. Przeznaczone są one wyłącznie do bezpośredniego spożycia i właśnie w takiej formie są bezpieczne.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *